Tieto samarbetar med Armada

Hannah Björk och Emil Karlsson är med i projektgruppen för Armada, KTH:s arbetsmarknadsdagar. Här berättar de om sitt uppdrag och samarbetet med Tieto.

Kan ni berätta lite mer om er själva, vilka är ni?

Tieto samarbetar med Armada

Hannah: Jag läser industriell ekonomi vid KTH, femte året. Jag har nu tagit ett års studieuppehåll för att arbeta som projektledare för Armada.

Som projektledare för Armada är jag ytterst ansvarig för hela Armadaprojektet vilket innebär att jag leder Armadas projektgrupp och ser till att projektet går framåt. 

Emil: Jag går tredje året på IT-programmet på KTH. Min roll inom Armada är att jag är IT- och kommunikationsansvarig, vilket betyder att jag ansvarar för Armada-appen, Armadas hemsida utåt samt interna verktyg som Google drive.

Hannah, varför sökte du rollen som projektledare för Armada och vad ser du som den största utmaningen med din roll?

Jag har varit med i Armada tre år tidigare och då som företagsvärd, eventgruppledare och som deltagare i projektgruppen. Men det var nog egentligen när jag var gruppledare som jag började fundera på projektledarrollen. Jag kände att jag ville ta mer ansvar och det kändes lyxigt att få lägga all min tid på Armada och inte göra det som en sidosyssla. Jag var lite avundsjuk på Martin Koskela som var projektledare 2013, som nu för övrigt jobbar på Tieto, som fick göra Armada på heltid, de ville jag också göra! Han kunde göra så mycket mer eftersom han fick ägna all sin tid till Armada, medan jag själv fick prioritera för att hinna med både skola och Armada. 

Den största utmaningen med min roll är att de övriga i projektgruppen pluggar samtidigt som de jobbar med Armada.  Det är ibland svårt att få ihop allting och att få alla att vara motiverade. Jag jobbar med att försöka göra så att alla känner att de har en viktig roll, att de har ett ansvar, att deras roll är en del av helheten. Sen försöker vi även ha Team Buildings och andra aktiviteter som att äta middag tillsammans för att det ska bli något mer än bara jobb.

Emil, varför sökte du rollen som IT-ansvarig och vad ser du är din största utmaning med rollen?

Jag ramlade egentligen in på ett bananskal.  Jag fick tips från en kompis som tyckte att jag borde söka till projektgruppen så jag kikade igenom rollerna och fastnade för IT-ansvarig, just för att det har en tydlig koppling till det jag studerar.  Den största utmaningen är att få tiden att räcka till. Att kunna bedöma hur mycket man hinner göra med den tid man har. Jag har jättemånga idéer och går alltid in 100 % i det jag gör men när man ska hinna med både skola och Armada samtidigt är det svårt att hinna fullfölja alla dessa idéer.  

Varför valde  Armada Tieto som huvudsamarbetspartner (HSP)? 

Hannah: Jag hade möten med lite olika företag i december och januari och hade då bland annat möte med Johanna Letzén på Tieto. Anledningen till att jag ville ta ett möte med Johanna var för att Tieto tidigare har varit HSP och det har fungerat väldigt bra de två tidigare åren. Jag hade fått höra mycket positivt från mina företrädare om samarbetet med Tieto. Efter att ha pratat med Johanna kändes som att vi hade samma vision om vad vi ville göra med HSP-året. Jag ville inte att vår HSP skulle vara ett företag som bara stoppade in pengar och bara ville synas så mycket som möjligt, utan jag ville att skulle bli ett samarbete där både företaget och studenterna kunde få ut så mycket mer. Ett samarbete mer än ett sponsorskap och där kändes det som att Tieto hade samma vision. 

Vad ser ni att ni får ut av samarbetet med Tieto?

Hannah: Ja ser verkligen att Tieto har bidragit till ett medvärde i och med engagemanget från er sida. Det känns som det vart väldigt enkelt att samarbeta med er.  Det känns som Tieto fokuserat på att verkligen ge det där lilla extra, till exempel med mentorskapsprogrammet som ni anordnat för projektgruppen det känns verkligen givande! Sen är det jättekul att vi får komma hit och hälsa på och se lite mer av näringslivet och mer av företaget, för det är ju egentligen det som Armadaprojektet handlar om, att företag och studenter ska kunna mötas och komma närmare varandra.

Emil: Jag är väldigt positivt överraskad. Jag trodde HSP handlade om ett rent sponsorskap där företaget pumpade in pengar och syntes väldigt mycket, så jag är som sagt positivt överraskad över hur mycket mer samarbetet med Tieto ger. Som till exempel så var ju jag och min IT-grupp här på studiebesök och det var verkligen guld värt! När vi skulle hit på studiebesöket visste jag inte riktigt vad det skulle innebära och jag hade egentligen inte så mycket förväntningar, jag tänkte att de skulle bli kul att se lite mer hur ni jobbade och bolla lite idéer. Och sen när vi väl kom hit och fyra Tietoanställda möte oss, wow! Det kändes hur coolt som helst att fyra personer tog sig tid att träffa oss. Vi var helt lyriska efteråt! 

Hur är er bild av Tieto? Stämmer den överens med den ni hade från början?

Hannah: Min bild har verkligen förändrats. Jag trodde att man måste kunna programmera och att det skulle vara ännu mera IT. Men jag har ändrat hela min syn på IT-konsulting, att det finns så många olika branscher som man arbetar emot och att det inte bara handlar om att man måste kunna sitta och ”hårdprogrammera” utan det är så mycket mer. Jag tycker det var jättekul när vi var här i våras när ni hade ”Öppet hus” för då fick man möjlighet att lyssna på vad ni gör inom olika typer av projekt och inom olika branscher.Jag lyssnade bland annat på ett pass där ni berättade om vad ni gör inom sjukvården samt ett pass där ni pratade hur ni jobbade med bank och finans, och efter det har jag fått en helt annan bild av Tieto, att man inte behöver vara så ”kodtungt” och att man kan göra väldigt många saker. Att Tietos lösningar finns på väldigt många platser, det var inget jag tänkt på tidigare. 

Emil: Jag vet inte om jag riktigt kan svar på den frågan, för ska jag vara ärlig så hade jag egentligen ingen kunskap om Tieto alls från början. TietoEnator stötte jag på någon gång när jag sommarjobbade på HP och då var vi ute och bytte någon server åt Tieto men så mycket mer än det visste jag inte. Så jag är väldigt positiv överraskad över Tieto. Jag håller med Hannah, det var jättebra med ”Öppet hus” med alla workshops där ni tog upp det faktum att IT finns överallt. De var även jätteintressant att höra vilka sektorer Tieto är verksamma inom, framförallt när man fick konkreta exempel. 

Om ni kliver ut från Armadarollen och tittar på detta som studenter vad ser ni att ni får ut av att vara en del av Armada? 

Emil: Jag får ut väldigt mycket av det. Efter att ha börjat i min Armadaroll kände jag ganska snabbt att det är det här jag vill jobba med. Jag vill inte specialisera mig inom att programmera och koda utan jag vill mer jobba med projektledning eller management men inom IT. Nu har jag i alla fall en linje att gå efter och känner mig mer säker på vad jag vill göra i framtiden..  Jag har även fått nya kontakter och nya nätverk vilket är jättekul.  

Hannah: Jag håller med Emil, jag har fått en större insikt om vad det är jag själv vill göra. Som till exempel var jag på en middag nu i veckan och fick då frågan om vad jag ville göra och jag kunde ganska lätt svara på det Jag tycker det är jättekul med projektleding och det är väldigt kul att få jobba med Armadaprojektet som är som på riktigt fast på låtsas. Jag får en försmak av arbetslivet helt enkelt. Men sen också att man fått ett stort nätverk och får träffa många människor som man kanske inte skulle ha fått träffa annars.
Tieto har en ny varumärkesidentitetoch i och med det en ny ”slogan”- Change Perspectives Hur ändrar du perspektiv idag och vad lägger du i det begreppet?

Hannah: Jag skulle säga att man ändrar perspektiv när man träffar nya människor. Man får nya idéer och man förstår andras perspektiv vilket kan göra att man själv ändra sitt perspektiv på saker. Vi lever i en föränderlig värld, där saker förändras väldigt snabbt, det som gäller idag kanske inte gäller om tre år - spelreglerna förändras hela tiden.  Därför måste man kunna vara beredd att ställa om och ändra sig.

Emil: Ja, man måste själv vilja och kunna vara flexibel för det händer så mycket. Om man ser till er verksamhet så är ju alla kunder unika vilket gör att man inte kan ha en standardprodukt utan man måste vara flexibel.


Fem saker du alltid har i ditt kylskåp? 

Emil: Mjölk, falukorv, ketchup, smör, skinka  
Hannah: Ägg, öl ketchup, kvarg keso.

Tre saker du inte kan vara utan? 

Emil: Telefon, kalender, busskort 
Hannah: Försvarets hudsalva, telefon, hemnycklar.

Tre saker du inte kan äta? 

Hannah: Kött, bechamelsås och fiskbullar  
Emil: Paj, pyttipanna, isbergssallad 

Två saker som gör er glada?

Emil och Hannah: Vänner,familj och framgång - att lyckas nå mål, små som stora. 

En sak du gör oftast flera gånger i veckan?

Emil: Planerar om…
Hannah: Har dåligt samvete för att jag inte hinner träna/inte tar mig tiden att träna.

Om ditt liv hade ett soundtrack, vilken låt skulle det då vara?

Emil: The days – Avicii 
Hannah: Seize the day – Hoffmaestro

 

Share