Malin Cronqvist är Årets IT-kvinna 2017

Årets IT-kvinna 2017 är Malin Cronqvist, grundare och verksamhetsansvarig i organisationen HelptoHelp. Efter stenhård konkurrens vann Malin över finalisterna Matilda Johansson (grundare av FemmeInspiration) och Sandra Bourbon (grundare av framtidsfeministen). Motiveringen löd:

”Med ett brinnande engagemang och en stark vilja skapar Årets IT-kvinna förändring där den behövs som mest. Genom att förse kvinnor med kunskap inom IT och tech-området skapar hon skillnad som på lång sikt kommer att kunna förändra världen”

tieto_mg_4383-redigera.jpg

Stort grattis Malin! Varför tror du att du vann?
Jag tror att jag vann för att jag och mitt team har visat på ett konkret och handbegripligt sätt hur man kan påverka jämställdhet kopplat till IT och Tech. Vi har sedan 2015 genomfört IT-bootcamp i Tanzania där kvinnor får chans att lära sig grunderna i datakunskap och det har gett resultat, inte bara för de 300 kvinnor som deltagit, utan även deras familjemedlemmar, vänner och nätverk.

Vad betyder det här priset för dig?
Först och främst är det ett kvitto på att det vi gör är viktigt, för hela samhället och världen. Det ger också mig en möjlighet att få lyfta mina hjärtefrågor – jämställdhet och it – både i Sverige och globalt. Vi är många som arbetar med det här och det är inte alltid bekvämt det vi gör, därför blir det här en jätteviktig bekräftelse på att vi gör något rätt och bra. Något jag vill göra i framtiden är att instifta ett liknande pris i Tanzania och få chans att hylla någon av alla fantastiska IT-kvinnor där.

En del av priset är att få vara med och utveckla ett techprogram tillsammans med förra årets vinnare, Ishtar Touailat.  Vad kommer din roll att vara?
Vi har redan nu börjat fila på techprogrammet och just nu är min roll att vara ett bollplank i allt ifrån hur modulerna ska vara uppbyggda till hur man bäst attraherar rätt målgrupp. Visionen är att vi ska kunna koppla techprogrammet till HelptoHelp och låta de som deltar i programmet vara mentorer åt våra kvinnor som är engagerade i HelptoHelp i Tanzania.

Vad tror du är nyckeln för att nå en mer jämställd IT/tech-bransch? 
Jag tror att det handlar om att få alla att förstå varför det är så viktigt, till exempel genom att visa på hur jämställda bolag når bättre resultat än icke-jämställda. Och att man måste sluta prata och börja handla – i dagens samhälle där teknik möjliggör så mycket har det aldrig varit enklare att göra något åt detta.

HelptoHelp grundades 2010 och är en hjälporganisation som arbetar för att skapa långsiktig impact i Tanzania genom att bland annat organisera IT-bootcamp för kvinnor i landet. Läs mer om organisationen här: www.helptohelp.se

 

Share

Kontakt

Lisa Hartikainen
Employer Branding
+46730849375
lisa.hartikainen@tieto.com