”Hej Tjej!” – programmeringsläger för unga tjejer i Skellefteå

I veckan går Hej Tjej! av stapeln i Skellefteå, ett fyra dagar långt läger för tjejer mellan 9-12 år som har ett intresse för teknik, spel och programmering. Syftet med lägret är att få möjlighet att upptäcka glädjen i att skapa digitalt. Hej Tjej! skiljer sig från den traditionella  lov-verksamheten och är en del i ett långsiktigt arbete för att öka intresset för IT och teknik bland unga tjejer och få in fler kvinnor i IT-branschen.

Huvudarrangörerna för Hej Tjej! är Skellefte Digital Alliance, Skellefteå kommun och Exploatoriet som tillsammans med en rad lokala IT-bolag, däribland Tieto, möjliggör lägret.

Bland annat är Lena Staflund och Jannike Rönnblom från Tieto på plats under veckan för att lära ut kring teknik och IT och supportera lärandet.

Intresset har varit stort och totalt är det 21 tjejer som kommer att delta under lägret. Under veckan ges möjligheten att bygga ett eget datorspel, samtidigt som dagarna även innehåller föreläsningar, eget skapande, studiebesök och mycket mer. Det finns inga förkunskapskrav, det enda som krävs är ett intresse och viljan att lära sig.

“Vi vill helst att alla ledare och lärare är tjejer på lägret, för att uppmuntra och visa unga tjejer att det finns fler med samma intresse som dem” säger Lena Staflund.

Idéen till att arrangera Hej Tjej!  kom efter en paneldebatt där den ständigt aktuella frågan om varför det är så få tjejer inom IT-branschen ställdes. Utifrån denna diskussion bestämdes det att satsa på Hej Tjej! och lägret har nu varit fullsatt i två år. Detta visar att det finns ett stort intresse bland unga tjejer att få prova på och testa programmering, kodning och digitalt skapande. Målet är att arrangera fler läger och event under namnet Hej Tjej! i framtiden för att fortsätta stärka intresset för IT och teknik.

hejtjej.png

 

Share

Kontakt

Lisa Hartikainen
Employer Branding
+46730849375
lisa.hartikainen@tieto.com