Tieto och KTH presenterar utsiktsrapport 2025 för skandinavisk industri

”Riskerna ökar snabbt. Det finns ingen tid att förlora,” påpekar professor Mauro Onori vid KTH. Det är dags att ställa om och anpassa tillverkningsindustrin till den digitala åldern. 

En expertpanel samt 80 gäster samlades den 7 februari på World Trade Center i Stockholm för att diskutera och bredda förståelsen för den digitala revolutionen och dess inverkan på Skandinaviens industri.

Ryan Pouncy

Tieto och KTH stod som värdar för seminariet där den gemensamt framtagna rapporten ”Vägen framåt för skandinaviska industriföretag” presenterades. Rapporten tar upp omvälvande trender inom tillverkning och innehåller en strategisk färdplan som hjälper företag möta kraven från en världsekonomi i snabb förändring.

Huvudförfattare är Mauro Onori, forskningsprofessor vid Institutionen för Industriell Produktion på KTH. Hans tolkning av verklighetens utmaning är solklar:

– Om vi inte förändrar våra tankesätt och växlar om till anpassningsbara och modul-baserade system äventyrar vi inte bara den nordiska tillverkningsindustrin utan också hela vårt välfärdssystem.

– Det finns ingen tid att förlora, menar han.

Nya affärsmodeller: vägen till överlevnad och tillväxt
Hård konkurrens från snabbt växande ekonomier i Asien är en överhängande fara. Det brådskande behovet av att ställa om till digitaliserade processer upprepades av flera av deltagarna i seminariet.

Bland dem var Mikael Lindholm, chef för Asia-Pacfic på Telenor Connexion. ”Om vi ska ha en chans att kunna konkurrera med Asien måste vår tillverkningssektor förnya sig, koppla upp sina maskinparker och maximera användandet av data.”

Men det finns också positiva tecken på framsteg. Bilindustrin är ett bra exempel, förklarade Lindholm, på hur lanseringen av nya närliggande affärsmodeller kan gynna företagen enormt.

”Bilar i sig är endast hårdvara idag. Koncept som bilpooler, tidsbegränsad upplåsning för leveranser och annan service som är beroende av ökad uppkoppling kommer att mångdubbla intäktsmöjligheterna för tillverkarna. Och detta leder också till att de får en direkt relation med sina slutkunder, vilket är ett helt nytt scenario.

Övriga talare vid seminariet:
Tero Tjernstoft, Programchef för Sveriges innovationsmyndighet Vinnova
Cecilia Warrol, Programchef Produktion, 2030 Forskning och Innovation, vid arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen
Antonio Maffei, Lektor, Institutionen för Industriell Produktion, KTH
Vincent Wang, Forskardocent, Institutionen för Industriell Produktion, KTH
Moderator: Mats Lewan

Ta del av talarnas presentationer på vår Youtube-kanal.

Seminariets huvudteman inkluderade coopetition, plug-to-order-produktion, anpassningsbara och molnbaserade modulsystem samt uppkomsten av den cirkulära ekonomin. Samtliga ämnen tas upp i den färska rapporten ”Vägen framåt för skandinavisk industri”. Ladda ner rapporten. (SV)

 

 
Share